torsdag 29 september 2011

Vilken tur





Vilken tur att jag bor där jag bor eftersom jag bor som jag bor. Mitt i skogen och långt till alla större orter som ex Arjeplog med 1947 invånare. Det blir ett himla farande hit och dit när man behöver köpa,hämta eller göra något ärende. Oftast har jag inte lust att köra drygt 8 mil för att hämta ut ett paket men jag har otroligt hjälpsamma "grannar"...kan man räknas som granne om det är ett avstånd på 3 mil mellan? What ever, de ställer alltid upp och det gör mitt liv så mycket lättare. Jag har dock en smula dåligt samvete eftersom jag inte har så mycket att tillföra dem men jag hoppas att de en vacker dag kommer att be mig om hjälp. Hoppas att ni vt vilka ni är, hur glad och tacksam jag är. Utan er skulle jag inte kunna bo här.




Ha det bäst!

onsdag 28 september 2011

Bästa E-butiken nånsin!




Det här får jag inte betalt för att säga. Jag säger det bara för att jag är en så imponerad och nöjd kund. Änglafröjd är en fantastisk butik med ett stort sortiment och en alldeles utomordentlig service! De har även en fysisk butik i Arvidsjaur som är väl värt ett besök. Förutom scrapbookingpryttlar säljer de också kläder och inredningsdetaljer med shabby chict stuk. Allt är så fint, jag skulle vilja ha allt.

Personalen är så trevliga och välkomnande att det känns som om de blir glada att just jag kommer, det är bra service. Nästa gång ni ska shoppa scrapbookingprylar, gå in på Änglafröjds hemsida, det brukar jag göra.

Ha det bäst!

Skor

Idag har vi varit till metropolen Arvidsjaur för att besikta bilen. Det är en uppgift som jag har svårt för, jag brukar alltid få ont i magen innan, så jag valde att stanna på Änglafröjd istället. De har fått in så mycket fint så jag shoppade verkligen loss. Köpte inte bara scrapbookingpryttlar utan också en superfin klänning i lantlig stil.Den är rutig i rött, beige och svart, tunikan jag hade på mig innan kan bäst beskrivas som zebrarandig. När maken kom in för att lösa ut mig hade jag den nya rutiga klänning på mig och sa: vad tycker du? Om vadå, sa han. Skärp dig, sa jag. Vadå? sa han.

Sen for vi till torget för det obligatoriska besöket på Thaivagnen. Medan vi står i kön uppmärksammar jag att skoaffären ligger precis bredvid. Lämnade så min plats i kön och gick in för att bara titta på skor. Kom ut med två par. Jag är väldigt lycklig och nöjd med mina inköp, maken är det inte.


Vill bara påpeka att det är större skillnad mellen skorna i verkligheten. Det nedersta paret är bruna, det övre är svarta. Dessutom har de olika klackar.

Igår hade vi besök av sotaren som gjorde en brandinspektion av hela huset och värmeanläggningen. Jag tycker det är kanonbra, har redan upplevt en brand där hela huset brann ned och det vill jag inte uppleva igen.  
Ändå var jag rätt nervös, oroade mig för skorstenen eller rättare sagt för kostnaderna för att laga en trasig skorsten. Allt var dock ok och vi drog alla en lättnadens suck.

Ha det bäst!

tisdag 27 september 2011

Min underbara man!

Maken har varit borta två veckor i sträck, älskad och saknad. Nu i höstrusket saknar jag honom ännu mer. Jag vill kunna prata med honom, krama honom och se Hollywoodfruar med honom. Det sista vill inte han men som den kärleksfulle man han är så göra han det ändå. Ibland misslyckas han med att se intresserad ut och muttrar om vilket tålamod han har och vilket enormt tecken på kärlek det är att sittaoch glo på skit.

Jag blev spontanuppvaktad härom kvällen. Maken hade städat och gjort fint i vardagsrummet, tänt ljus och spelade romantisk musik på låg volym. Fick först en välkomst drink: Palmer & co Brut,
 vilken är den godaste champagnen jag någonsin druckit. Jag kan verkligen rekommendera den skumpan, strunta i Moët & Chandon som enbart är surt med en bismak av dammtussar. Som snacks serverade han marinerade och grillade kungsräkor på spett samt två olika såser. Mums.




Det var så mysigt och jag blev så glad att han lagt ned så mycket jobb på mig. Att få ett fång rosor är väl aldrig fel men ska man impa på mig gör man bäst i att lämna blommorna hemma.Jag vill hellre få lagad mat eller vårrullar från Thaivagnen. Att få huset städat gör mig bensvag. Att alltid få kaffe på säng när maken är hemma känns också kärleksfullt.

Ha det bäst!

söndag 25 september 2011

Trasigt, trasigt

Som jag redan vet så har jag en förmåga att ha sönder saker. Jag behöver inte direkt göra åverkan på dem utan det kan räcka med att jag går förbi. Så var det med mormors spis. Den gick sönder när jag kom in i köket.

Vår egen spis gick sönder precis när den såg mig, lyset till alla digitala siffror försvann *poff*. Man kan laga mat på den men det är ganska irriterande att inte veta vad man ställt in plattan på för temperatur.

I torsdags gick vår nya tvättmaskin sönder. Vattnet pumpade inte ut så jag fick tömma maskinen "för hand", blött blev det. Hittade ca 20 tändstickor i pumpen som jag avlägsnade. Trodde i min enfald att den då skulle fungera men icket. Nu tror jag att det sitter tändstickor lite här och där i rören inuti maskinen. Enklaste sättet är kanske att låta dem sitta där tills de ruttnar, undrar hur lång tid det tar. Fram tills dess kan jag lämna in tvätten på tvätteriet som jag ju tjatat om så länge.



Vad värre är tt jag också haft sönder min Cuttlebug. Jag satte in ett för tjockt material men var optimistisk ända till det small som ett bössskott och ena gaveln flög loss. Det visade sig senare (när maken tittat på den) att själva godset som håller ihop att helt gått av. Finns inte att köpa som reservdel då det är en väldigt vital del så jag lämnade in den på en verkstad (Lulle fixar allt) för svetsning men..jag fick en utförligt beskrivning om varför det inte gick men jag har glömt varför. Det gick i alla fall inte.

Vill tacka Änglafröjd för snabb och tålmodig service, fick en Big Shot levererad samma dag. Tack Mange för transporten och tack Lulle för att du alls försökte laga en omöjlig sak.

Ha det bäst!

lördag 24 september 2011

Snö!

Nu har första snön kommit! Äntligen! Som jag har väntat!

fredag 23 september 2011

Facebook

Klicka på bilden

torsdag 22 september 2011

Dag 23 – Det här får mig att må bättre

Dag 23 på min lista fast jag har hållit på sporadiskt med denna lista i över ett år.

Följande saker får mig att må bättre (utan inbördes rangordning):

* Treo
* Prednisolon
* Skoterkörning
* Korvgrillning på vårvintern
* Vara ute med båten
* Scrapbooking
* Maken naken
* Telefonsurr
* Att få paket
* Choklad
* Godis
* Bullar, kakor och negerbollar
* Att ha en bra dag när jag åstadkommit något
* Att ha städat och fint
* Vissa dokusåpor, skäms för att tala om vilka
* Bada i badtunnan
* Resa
* Öst-Afrika
* Simon and Garfunkel
* Shopping
* Att få höra att min son är duktig
* Jordgubbar och grädde
* Snus (det kommer faktiskt på första plats)
* Bra böcker
* Trevliga människor
* 80-tals musik
* Kaffe
* Skor
* En lång natts sömn

Ha det bäst!

Uppdatering Grand de Lux

Nu är det länge sen jag delade med mig av min vardag. Följande saker har jag gjort sen sist: jobbat, sovit, jobbat, sovit. Ibland har jag ätit men inte så ofta. Hade bästa TLM med sonen S på besök förra veckan och det måste nog kategoriseras som en Big Happening. De bor vanligtvis i Melbourne så det är inte så ofta de har vägarna förbi. Fick njuta av deras sällskap i två dagar.


Lille S, två år, är min nya idol. Han är så fantastiskt duktig på att prata och har full koll på det mesta. Han höll en lång utläggning om timmer, timmergripen, vedkapning, vedklyven och elevatorn så nu är jag fullärd vedklyvare. Han vet också vad han vill och kan argumentera för sin sak. Imponerande. Dessutom är han väldigt trevlig.


För övrigt så är hösten här på allvar, nu längtar jag bara tills det blir snö. Hatar verkligen när det är så här kallt, fuktigt och mörkt!


Ha det bäst!

måndag 12 september 2011

Dagens

DAGENS VILL HA: En städerska
DAGENS KLÄDSEL: Mörkblå frotté byxor från Bik Bok och en tunika från Indiska. Passar inte alls ihop, hur tänkte jag egentligen? Nu går jag och byter.
DAGENS SMINK: Inget.
DAGENS FRISYR: Vet inte, har inte sett efter.
DAGENS HÄNDELSE: Storstädning.
DAGENS LÅT: TNT.
DAGENS PLANER: Städa.
DAGENS SAKNAD: En städerska alternativt ork och lust.
DAGENS DUMMASTE: Cancer.
DAGENS SJUKA: Hur mycket jag än städar ser det alltid ostädat ut. Jag kan städa men jag kan inte ha städat.
DAGENS DROG: Snus.
DAGENS KRAM: Inte en enda.
DAGENS PUSS: Nä, inte det heller.
DAGENS KÖP: Har budat på "några" stämplar på Tradera.
DAGENS GODIS: Snus.
DAGENS HUMÖR:  Uppgivet.

söndag 11 september 2011

Dag 22 – Det här upprör mig

Det här kan bli ett långt inlägg. Följande saker som upprör mig listas nu utan inbördes rangordning:

Kablar, krig, naturkatastrofer, svält, cancer, orättvisor, kablar, besserwissrar, icke fungerande skrivare, trasiga saker rent generellt, lungödem, korkade besserwissrar, segt internet, elaka människor, elakt skvaller, senil demens, makens I-phone, fingeravtryck på mina papper, kattpiss på mina papper, eldsvådor, obekväma skor, kablar, lågtempare, däckpriser, kvickrot, ryggont, strykning, bilkörning, udda strumpor, slöa knivar, sågljud, vargar, öroninflammation, kablar, mina onödiga extrakilon, DollarStores gardinlängder, skäggstubb, sjukvården, Försäkringskassan, Fredrik Reinfelt eller vad fan han nu heter, jazz, kablar, Häxan med långa näsan, ihållande regn, tjälskott, frysboxar med utdragna elkablar, svettlukt, mögel m.m. m.m.



Ha det bäst!

lördag 10 september 2011

Dag 21-ett annat ögonblick

Jag måste erkänna att jag inte har en aning om vad jag skrev som första ögonblick, hittar det inte under etiketten Temablogg och orkar inte leta efter det. Förmodligen skrev jag om ett trevligt ögonblick, de flesta minnen jag vårdar är dock längre än ett ögonblick. Den enda ögonblickshändelse som jag kan komma på är dock inte ett minne som jag vårdar, faktiskt kommer jag inte ihåg ett dugg men det handlar dock om ett ögonblick.

Lite bakgrundshistoria först. Jag hade haft ont i ryggen hela sommaren. Det här har jag säkert skrivit om. Men så vaknade jag upp en torsdagmorgon och mådde som en prinsessa utan ärt. Var väldigt försiktig i mina rörelser så att jag inte skulle göra något som triggade igång det hela igen. På fredagen mådde jag fortfarande bra, hade inte ont någonstans och rädslan började släppa.

Samtidigt som jag slappnade av fick min son igång sin crossmotorcykel. Den kombinationen gjorde att jag fick hybris och rusade ut för att bara köra en liten sväng. Kopplingshandtaget var trasigt men jag tänkte att jag kör så försiktigt så det gör ingenting. Det var så himla kul att köra, ville inte sluta vilket fick sonen att tappa humöret och börja jaga mig. Plötsligt kommer han springandes från sidan och jag var "tvungen" att tvärgasa för att köra ifrån honom.

Då, på ett ögonblick, drog jag upp hojen på bakhjulet och stegrade över. Landade på huvudet och axeln med cykeln ovanpå. Penetrerade vaden med fotbromsen.

Nu drygt ett år efteråt är axeln hyfsat läkt. Jag har inte samma rörlighet som innan men drygt ett år senare så slutade det värka. Så kan ett ögonblick förändra ett helt år. För övrigt vill jag framhålla vikten av att alltid ha hjälm, även om man bara ska "tvärköra". Jag hade tur, det enda kvarvarande men jag har på huvudet är en stor minneslucka och ett ärr på ögonbrynet, det kunde ha blivit så mycket värre.

Ha det bäst!

fredag 9 september 2011

Temablogg, fortsättning



Jag har helt glömt bort att jag höll på med en temablogglista. Jag tror att jag är på: Dag 20 – Den här månaden Den här månaden har precis börjat, på ett osedvanligt dåligt sätt, se tidigare  blogginlägg. Nu kan det bara bli bättre. Det är september och vi har nästan inga löv kvar på björkarna. Renslakten är under upptakt och vissa jagar också annat vilt Det gör inte jag men jag klär mig väldigt färgglatt och sjunger högt när jag är ute. Jag bor mitt i skogen och jaktlaget som jagar här brukar ha ett älgpass vid min grindstolpe. Det är säkert praktiskt för dem men jag tycker att det är läskigt och lite trixigt när jag ska ut med hunden. Jag tror att de sköt en älg i förrgår för plötsligt small det så att jag automatiskt kastade mig ned på golvet. Jag tyckte att jag hörde kulan vina men det var säkert bara inbillning.

Den här månaden, till veckan närmare bestämt, ska jag börja arbetsträna på min ordinarie arbetsplats. Det känns både roligt och skrämmande. Jag gruvar mig, det gör jag, för jag vet hur trött och slut jag kommer att bli.

Jag ska få besök av en långväga vän, det ser jag verkligen fram emot. Något jag inte ser fram emot är allt höstarbete. Alla båtar som måste ur sjön, trädgårdsmöbler som ska in och allt som ligger och skräpar måste bort. Jag tror definitivt att första snön kommer denna månad.

Ha det bäst!

Livet är orättvist.

Jag är av den bestämda åsikten att småbarnsföräldrar inte borde få bli sjuka, inte ens vara förkylda. Därmed tycker jag också att det skulle vara direkt olagligt att de får någon annan sjukdom med tuffare behandling. Som sjukdomen som börjar på c, till exempel. För tillfället är det just c jag tänker på.

Bästa, bästa X har just fått veta att hon har det. Mina fingrar blir så kalla och huvudet så kaotiskt att jag knappt kan skriva. Jag tror verkligen att de har hittat det tidigt, att det inte är spritt och att detta kommer att gå bra, det tror jag. Jag tror dock att behandlingen kommer att bli tuff och jag kan inte ens föreställa mig hur det känns för henne när hon nu faktiskt inte vet just något mer än att hon har c. Vad  ska man säga och hur kan man hjälpa?

Ha det bäst!

torsdag 8 september 2011

onsdag 7 september 2011

Lista

I natt har jag inte sovit särskilt bra alls, piss dåligt om jag ska vara helt ärlig. Vid 4-tiden var jag rätt uttråkad så jag placerade datorn på magen och läste en massa bloggar. Då, eftersom jag var uttråkad, tyckte jag att det skulle vara lite kul att planka en lista. Så nu gör jag det. Fast det har visat sig att just idag är typ den sämsta tänkbara dagen för en sån här lista.

DAGENS VILL HA: En fungerande overlocker.
DAGENS KLÄDSEL: Svarta tights och stickad, noppig tröja.
DAGENS SMINK: Utsmetad.
DAGENS FRISYR: Vet inte, har inte sett efter.
DAGENS HÄNDELSE: Något riktigt förfärligt *bröööl*.
DAGENS LÅT: From this moment med Shania Twain
DAGENS PLANER: Vika tvätt.
DAGENS SAKNAD: En butler.
DAGENS DUMMASTE: Cancer.
DAGENS SJUKA: Diarré. Härligt. Jag får alltid det när jag är stressad.
DAGENS DROG: Snus.
DAGENS KRAM: Inte en enda.
DAGENS PUSS: Nä, inte det heller.
DAGENS KÖP: Köpte en virkad duk på Tradera i natt.
DAGENS GODIS: Snus.
DAGENS HUMÖR: Jämmerligt.



Ha det bäst!

Trådar!!!

Jag avskyr trådar. I alla former och material. Fast former..en tråd är ju alltid avlång och har en fantastisk förmåga att slå knut på sig själv och andra. Nu är det så här att jag har en fantastiskt bra overlocker i min ägo. Den är så fantastisk när den fungerar, problemet är att den nästan aldrig gör det. Vad kan det bero på då? Jo, trådarna! De senaste tre dagarna har jag ägnat största delen av min tid att trä om maskinen. Ibland har jag fått pausa efterom jag blir så ap-irriterad att jag blir darrhänt och då går det ännu sämre.


Jag tycker att jag trär den rätt men tydligen gör jag ju inte det. Något blir fel när jag trär undergriparna men vad?? Resultatet blir antingen att tråd nr. 3 går av eller att den syr slappt och slafsigt.

Nu finns det tre alternativ. 1: Någon kommer på lösningen på problemet. 2: Jag slänger ut den och slutar sy. 3: Jag slänger ut den genom fönstret och köper en sån här istället:


Husqvarna Viking Huskylock s25
25 sömmar
5 trådig overlock
Stor sömnadsyta
Kedjesöm och täcksöm (6 mm och 3 mm) med enkel omträdning
Skräpuppsamlare
Dubbla led-lampor
Automatisk differentialmatning
Automatisk trådspänning och färgkodade trådvägar

Grafisk pekskärm
– Se sömmen i naturlig storlek och gör eventuella justeringar innan du syr.
Den grafiska pekskärmen på HUSKYLOCK™ s25 är verkligen innovativ och gör det mycket enklare att sy overlock. Där visas aktuella inställningar och
sömnadsinformation. När du ska välja sömmar och inställningar trycker du bara på skärmen.

Exklusiva SEWING ADVISOR ™
– Snabbt och enkelt. Inga gissningar!
Den exklusiva funktionen SEWING ADVISOR™ på HUSKYLOCK™ s25 ställer ögonblickligen in bästa stygnlängd, differentialmatning och trådspänning för den valda sömmen och rekommenderar nål och mycket annat för bästa resultat.

Omfattande infosystem
– Detaljerad information med bara en knapptryckning.
I det omfattande infosystemet på HUSKYLOCK™ s25 finns det tre kategorier – Använd, Tips och Tyger. Där får du mer information om hur du använder de olika sömmarna, tips för professionellt resultat och rekommendationer om tyger.

Förlängningsbord
-Ökar sömnadsytan och underlättar
tygmatningen.

Trädningsguide på DVD
– Trä maskinen snabbt och lätt.
Placera din Trädningsguide DVD i datorn. Med hjälp av animerade steg för steg-instruktioner lär du dig snabbt och lätt att trä maskinen.

Förprogrammerade sömmar
– Med de automatiska inställningarna på HUSKYLOCK™ s25 behöver du inte provsy.
Välj sömprogram och maskinen ställer automatiskt in bästa trådspänningen.

Alla tre HUSKYLOCK™-maskinerna har 3- och 4-trådiga sömmar för att sy ihop och överkasta. Använd 2-trådiga sömmar till tunna tyger.
HUSKYLOCK™ s25 är dessutom 5-trådig, vilket innebär en kedjesöm innanför overlocksömmen.

Extra pressarfötter finns - se Husqvarna tillbehör.
10 795:-11 995:-

Verkar inte det där alldeles underbart?! Den är ju på extrapris dessutom.


Fast jag undrar, om den nu är så lätt att trä, varför medföljer en trädningsguide på DVD med animerade steg-för-steg instruktioner?


Ha det bäst!

tisdag 6 september 2011

Höst

Nu roar jag mig med att scrappa utmaningar. Mitt nuvarande projekt har temat höst. För mig är det solklart vad jag förknippar med höst:


Men vid närmare eftertanke kanske det är lite för magstarkt för vissa så det blev en levande istället:

Foto: Håkan Sundström
Jag blev inte så nöjd med resultatet, gillar verkligen inte lapparna som sticker upp men så skulle det vara enligt skissen. Får helt enkelt plocka bort dem innan jag sätter in LO:n i pärmen "Livet i Lervik".

Ha det bäst!

Ny taktik

Fick en kommentar av S som påstår att flugäggen är köldtåliga. Det innebär ju att det inte hjälper att jag djupfryser hela huset. Det är ju lite synd då jag tycker lite bättre om biologisk krigsföring än kemisk. Nu är det dock dags för att byta taktik. Jag har bestämt för mig att jag har en burk Radar från 70-talet någonstans i mina gömmor och den ska nu letas fram och användas. För det tål de väl inte, va? Eller är det någon som har ett bättre förslag? Då menar jag inte att skura köket tre gånger om dagen i flera veckor, jag vill göra en punktinsats som genast tar ihjäl både flygfän och ägg. Helst med så lite arbetsinsats från min sida som möjligt.

Ha det bäst!

måndag 5 september 2011

Bananflugor


För första gången har jag fått bananflugor i huset. Såna där brunorangea små flugor som flyger långsamt. Tittar man noga på dem så liknar de skitflugor fast i mindre format. Jag tycker att de är förfärligt äckliga och irriterande. Beslöt mig för att utrota dem en gång för alla. Jag hittade deras favorithak, en påse med tomma Coronaflaskor, under diskbänken. Den eliminerade jag ögonblickligen.

Jag har skurat, fejat och sprayat. Hittade följande råd på nätet:

Hur man utrotar bananflugor bäst:
Ställ en liten skål med vätska med ett par droppar diskmedel i på strategiska ställen där bananflugor förekommer. Vätskan kan bestå av valfri ingrediens som attraherar bananflugor. Socker, alkohol och ättika är populärt (själv har jag bäst erfarenheter av rödvin, årgång och druva verkar inte spela någon roll). Teorin är att bananflugorna sätter sig för att äta/dricka men drunknar i vattnet pga av att diskmedlet tagit bort ytspänningen. I praktiken innebär det att det efter ett dygn kommer ligga döda bananflugor i botten på din skål. För att verkligen få effekt ska man innan avlägsna orsaken till invasionen. Ofta gammal frukt.



Eller som i mitt fall, tomma ölflaskor. Flugfällan fungerar väl sådär. Nån har mött drunkningsdöden där men jag vill liksom ha bort ALLA nu. Precis nu. Jag har därför en bättre idé. Jag ska frysa ihjäl dem. Jag har nämligen en liten fördel jämfört med dem: jag kan klä på mig. Det har jag gjort, jag har yllelångkalsonger, fleecetröja och torgvantar. Jag kan också sätta mig i bilen med värmen på max alternativt åka och hälsa på någon när jag känner att jag vill tina upp. Det kan inte de. Pilutta dem.

Ha det bäst!

söndag 4 september 2011

Vidriga söndag

Söndagar är av tradition vidriga dagar i Lervik. Särskilt söndagseftermiddagar för det är då maken åker iväg till ytterligare en jobbarvecka. Just den här söndagen är värre än vanligt. Lördagskvällen trevligare än vanligt. Middag, badtunna och bastubad samt en fantastiskt duktig trubadur. Det får jag betala för idag.


Men väldigt trevligt var det.

Ha det bäst.

fredag 2 september 2011

Nadjas schema

Jag har gjort ett skolschema till Magnolias "Back to school utmaning" och till Nadja också, förstås.

Alla bilder är klickbara



Ha det bäst!