söndag 29 april 2012


Recept på LCHF tackokrydda


Jag, liksom många andra, älskar tacos! En påse taco kryddmix innehåller 49 gr kolhydrater per 100 gr, alldels för mycket. Jag trodde inte att jag skulle kunna blanda en lika god kryddmix som färdigköpt men det kan jag!

Ingredienser
2 msk chilipeppar1 msk lökpulver1 msk vitlökspulver1 msk chilipulver1 msk malen spiskummin1 msk paprikapulver1 tsk torkad oregano1 msk salt0.5 msk svartpeppar1 msk socker

Blanda allt, använd så mycket som du behöver och spara resten i en burk med lock.

Ha det bäst!

fredag 27 april 2012

Skönhetsbubblan


Igår sändes en dokumentär om skönhetsoperationer, Skönhetsbubblan. Det diskuterades om kvinnors rätt att själva bestämma över sin kropp och rätten till att få göra skönhetsoperationer utan att bli "dömda". Många tyckte att landstingen ska ta ett större ekonomiskt ansvar och sponsra operationer av ex slappa postgravida magar.

Jag blir otroligt provocerad. I vår landsände drar landstinget in jourläkare vilket innebär att större delen av dygnet står vi helt utan läkare. Det är 30 mil till närmsta sjukhus. Det innebär att många patienter måste åka ambulans till kusten, vilket innebär att vi under 8 timmar är utan ambulans. Mycket kan, och kommer, att hända under 8 timmar. Trafikolyckor, förlossningar, hjärtinfarkter, akut sjuka barn, hjärnblödningar är några exempel.



De senaste åren har det införts fria vårdval, tanken är att patienten själva ska få välja vårdgivare. Det var väl en god tanke men det har slagit väldigt snett. Förkylda människor i Stockholm kan uppsöka vårdcentral efter vårdcentral tills de hittar någon som är villig att behandla förkylningen. Detta tar både tid och resurser från sjukvården och har visat sig bli väldigt dyrt. För att spara pengar drar man istället in den livsavgörande akutsjukvården på mindre orter.

Istället borde landstingen spara genom att helt utesluta all kosmetiskt kirurgi till förmån för akutsjukvården. Landstingets främsta uppgift är väl ändå att rädda liv?

Ha det bäst!

Underbara fredag!

Lika mycket som jag hatar söndagar älskar jag fredagar. Vissa veckor kommer maken hem på torsdagkväll, nu är det en sån vecka! Vi har ganska rigida traditioner för såna torsdagskvällar, mest är det väl mina regler. Han kommer hem ganska sent, överlastad med matkassar och väskor. Maten ska fort in i kyl och frys, väskorna ska släppas ned innanför dörren. Han får inte sätta sig ned med veckans postskörd. Istället sjunker vi ned i soffan och äter "plockmat" som parmaskinka, ost, oliver, små korvar och annat gott. Gärna med ett vinglas. Det är såå mysigt!



Vi skippar oftast fredagsmys, mest för att vi inte gillar chips och Let's Dance. Vi fick en raclettegrill när vi gifte oss, tror den är använd tre gånger. Ikväll tänkte vi testa den igen, tror att den kan vara användbar till vår LCHF-diet. Blir lite festligare än bacon och ägg.

Ha det bäst!

onsdag 25 april 2012

Vill ha!

Jag har alltid tyckt att det är omoraliskt att köpa dyra designerhandväskor. Jag har alltid undrat hur folk är funtade som köper en så dyr och onödig pryl när det finns människor som svälter. Varför inte köpa en billig, lika funktionell, väska och donera mellanskillnaden till svältande barn?

Nu har jag själv fått en svår handväskfeber. En riktig tant har jag blivit! Tänker bara på handväskor och parfym hela tiden. Ja, och skor också, förstås.

Jag har suttit på händerna i flera dagar för att inte klicka hem den här väskan. Det är en mycket obekväm sittställning så nu ger jag snart upp och beställer en. Vill ha!!

Ha det bäst!

Fråga Olle

Förra veckan så jag ett avsnitt av Fråga Olle. Det var det värsta jag har sett.

Jag vet att många, otroligt många, unga tjejer kommer till ungdomsmottagning med trasigt underliv eller sprickor runt anus. Antog att det är porrindustrin som ger unga en sned bild av vad sex egentligen är. De tror att man måste ställa upp på analsex och annan hårdporr. Men så råkade jag se Fråga Olle för första gången förra veckan. Jag är fortfarande chockad.

Jag tycker att idén att ha ett ungdomsprogram som tar upp sex och samlevnad är bra men avsnittet jag såg var helt galet. Där fick man se och lära sig hur man utför fistfucking. Fistfucking?! Är de inte kloka i huvudet? Det såg varken skönt eller hälsosamt ut. Tänk bara hur fel det kan bli när en hormonstinn 16-åring med några öl innanför västen försöker sig på något sånt. Vilket krav det ställs på tjejerna som ska acceptera sådant. Jag sitter fortfarande och hyperventilerar.

Ha det bäst!


tisdag 24 april 2012

Bortskämd

Maken har varit hemma i två veckor. Förutom allt stök med veden så har han passat upp mig efter konstens alla regler. Nu har han åkt. Jag började frysa igår, där det var en glipa mellan tröjan och byxorna drog det väldigt kallt. Jag bäddade ner mig i soffan med värmedynan under och täcket ovanpå. Idag fryser jag också. Jag är blå om läpparna. Nyss kom jag på att lösningen på problemet är att bära in ved och göra upp en eld. Jag hade blivit en stadsbo!



Ha det bäst!

måndag 23 april 2012

Får man klaga?

Jag klagar väldigt mycket i min blogg, är det inte det ena så är det det andra. Är det verkligen ok att klaga så mycket som jag gör? Jag vet inte. Jag vet vad jag själv tycker om evinnerliga klagomål: jobbiga och tröttsamma. Jag orkar inte lyssna i all evighet och tar allt med en stor nypa salt. Vargen kommer, ni vet.

Vi är uppfostrade att "lida i tysthet", klagar gör bara veklingar. Vi är stolta över vi inlandsbor är tåliga människor som inte söker sjukvård förrän vi är döende.

Varför är det så? Varför kan man inte få vara ärlig och säga hur man mår? Kanske just för att det är tröttsamt för andra. Därför är det så bra med en blogg. I min blogg kan jag gnälla hur mycket jag vill, det är upptill andra att välja om de orkar läsa eller inte. Jag trycker inte upp mitt gnäll i ansiktet på andra, det står er fritt att tänka: Oh nej, nu gnäller hon igen, det vill jag inte läsa.

Jag vet att jag är lyckligt lottad och borde av den anledningen inte gnälla men det är svårt att tänka på det när man sitter på golvet med huvudet i toaletten och spyr så att det skvittrar i håret.

Ha det bäst!

söndag 22 april 2012

Skitsöndag igen.

Ursäkta att jag tjatar, jag hatar söndagar. Maken har åkt till jobbet i Umeå och lämnat mig, lilla hustrun, alldeles ensam. Trist och tråkigt för mig, jobbigt för honom.

När man äter LCHF ska man äta frukost, lunch och middag. Sen en vecka tillbaka har jag så ont i ryggen att jag mår illa. Det tar verkligen emot att då trycka i sig bacon. Jag försöker trycka i mig lite "snällare" mat som broccolisoppa, tonfiskröra m.m. men det går knappt. Eftersom jag knappt äter något mår jag ännu mer illa och äter då ännu mindre. Jag måste skärpa till mig. En annan negativ sak med att äta så lite är att min mage blir superkänslig mot Treo. Treo som jag inte klarar mig utan. Jag måste absolut skärpa mig.

Ha det bäst!

lördag 21 april 2012

God LCHF-kladdkaka!

Äntligen har jag hittat ett recept på kladdkaka som inte smakar metall eller omelett! Helt underbart god även för icke LCHFare.



  • 70g 90% choklad
  • 100g smör
  • 2 ägg
  • ca 2 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • ca 2 tsk kaffe
  • ca 1 dl grädde
  • 1 dl sukrin
  1. Smält smör i en kastrull och fördela chokladen i blandningen (se till att smöret inte fräser - låg värme rekommenderas)
  2. Rör ner grädden och blanda till en jämn smet
  3. Smörj en form med smör (gärna en form som är stor, har en platt, avtagbar bottnen)
  4. Vispa äggen hårt, tillsätt sukrin,kaffe och vanilj
  5. Häll ned choklad blandningen i äggblandningen och vispa
  6. Häll i form och grädda i ugn på 200 grader i ca 10 min.
  7. Serveras kall med vispad grädde
Njut och ha det bäst!

lördag 14 april 2012

Straffarbete

Vi hade planerat att åka upp till fjälls med ett gäng kompisar men så kom jag på att det var lite dålig tajming för mig. Jag har en del måsten i början på veckan som jag måste orka göra. Jag blir "mentalt bakis" av social samvaro, orkar ofta inte längre än till soffan efter att jag..gjort något. "Gjort något" kan vara tandläkarbesök, handlat på Konsum, träffat någon över en kaffekopp eller skotrat ihop.

När det blev känt att jag inte skulle följa med blev jag istället satt på straffarbete med att utfodra renarna i gryningen. Det gick alldeles utmärkt, jag skickade Simon istället. Nu är han helt slut, ligger och sover på soffan. Själv ligger jag och myser med näsan i en bok, sämre kan man ha det.

Ha det bäst!

fredag 13 april 2012

Dagen i bilder



Skotern provkörd.

Jag erkänner, jag var lite skeptiskt till skotern. Jag trodde absolut att den var bra men kanske inte passade mig så bra. Stor skoter-liten tant, ni vet. Igår testade jag den verkligen, körde uppför branta packar med tät granskog. Det snöar inte under en gran, bara bredvid, så i en tät granskog liknar terrängen en Schweizerost, många gropar att köra ned i. Det gick faktiskt otroligt bra, jag orkade med att trixa mig mellan träden.

Den finns dock en nackdel, jag orkar inte riktigt få till rätta knycken när jag ska dra igång den. Jag hade bestämt mig att jag skulle få igång den. Jag drog och drog, svettades, klädde av mig några lager och fortsatte dra. När jag började bli blå i ansiktet tog Per över och drog ett (1) drag å så startade den. Knäckande.

Vi var en sväng till Veijaur där vi fick rätt bra med finns under 10 minuter, sen var det helt dött.

Ha det bäst!

torsdag 12 april 2012

God LCHF-efterrätt!

Mitt stora problem med LCHF är att det inte finns goda efterrätter och kakor. När jag knorrar efter dessert säger maken att jag ska äta mer bacon. I helgen åt jag etiopisk lammgryta tills det började läka ur öronen men ändå var jag sugen "på något gott". Jag bakar och experimenterar och misslyckas alltid. Tills nu. Nu har jag hittat ett recept som stillar mitt sötsug och är gott!



Hallon pannacotta

2 dl vispgrädde
1 dl mascarponeost
1 tsk gelatinpulver
1 msk kallt vatten
1 krm vaniljpulver


Blanda vattnet och gelatinpulvret i en kopp. Värm grädden och mascarponen tills det precis börjar bubbla. 
Blanda lite varmgräddost med gelatinet och vispa sedan ned det i alltihop. Häll i portionsskålar som får svalna i kylen ca två timmar. Garnera med hallon. Eller så gör ni som jag: Lägg frusna hallon i portionsskålarna och slå gräddblandningen över och ställ sen ut det i snön. Då går det lite fortare.


Ha det bäst!

onsdag 11 april 2012

Ligger ni hemma och super?

Det kanske folk undrar. Vi turas om att ligga hemma och kräkas varvat med en förskräcklig huvudvärk. Det är inte konstigt om folk börjar undra.



 Men, nej, det gör vi inte. Vi har börjat med LCHF-diet båda två, därför har vi haft huvudvärk de senaste dagarna.  Vi tror i allafall att vi har hypoglykemisk inducerad huvudvärk.

Igår hade Per huvudvärk så därför åkte vi inte till Jokkmokk. Jag kunde ha kört själv men han har ytterligare ett ärende så han måste vara med. Idag har jag huvudvärk och Per åker utan mig.  Väldigt trist eftersom jag sett fram emot att träffa V,G, P & P, A och O.

Jag började iofs dieten för två veckor sedan men alla som följt min blogg kan konstatera att jag inte riktigt höll mig till den när jag var i Umeå. Jag föll igenom där. Lite. Priset betalar jag nu, ännu en omställning till sockerfattig diet. Nu ska jag sluta klaga för egentligen tycker jag att det är värt det, mackorna på Rost är så himmelskt goda.

Ha det bäst!

måndag 9 april 2012

Inte precis som jag tänkt.

Det blir inte alltid som man tänkt. Jag hade tänkt att vi skulle packa matsäcken och dra ut på en långtur med våra påskgäster...men under natten (när jag dansade nattkalltdansen) insjuknade mammagästen i magsjuka. Medan hon låg nedbäddat skulle vi andra åka iväg. Då gick makens redan rappliga skoter sönder på riktigt. Jag bad honom vänligt men bestämt att sluta dra i startsnöret och istället sätta sig i skoterpulkan. Vänligt men bestämt tackade han nej och fortsatte att dra å dra. Åk före ni så kommer jag ikapp er, sa han. Vi åkte men han kom aldrig.

Efter att vi, mitt i skogen, lekt "Under hökens vingar" till vi var alldeles flåsiga började det knorra i barnmagarna så vi började leta efter maken med maten. Han stod fortfarande kvar på gårdsplan, lätt rödlila i ansiktet och med en aningens längre högerarm. Imorgon åker vi till Jokkmokk och köper en ny skoter, inte i övermorgon.

Ha det bäst!

-20, jippi!!

Det var kring 20-25 grader kallt i natt. Perfekt! Det är så jag vill ha ha det! Jag har bett till vädergudarna och dansat nattkalltdansen och det gav resultat. Idag ska vi fara ut på en långtur i det perfekta föret, me like.
Apropå det, jag har tingat en skoter som jag ska hämta i Jokkmokk på onsdag, me like. Egentligen har jag sneglat på en annan skoter men den är 95 000 kronor dyrare än den som jag nu tänker köpa. Tänk vad jag sparar och tänk på hur många par skor det blir för den summan.

Ha det bäst!

söndag 8 april 2012

Underbara påsk!

Vi är hemma och firar påsk som vi alltid brukar göra. Påsklördag: en informell mysig pimpeltävling som för övrigt bara är en timma lång. Precis lagomt lång tid för mig och alla barn, jag blir rastlös rätt fort om jag måste sitta stilla med en plastpinne i handen. Efter pimpeltävlingen (där alla deltagare får en vinst) gick Barnens Vasalopp av stapeln, alla vann! Fast om man är över 40 år får man ingen guldmedalj, snopet.


Idag har vi kört skoter, kokat kaffe och ätit ute. Det är livet på en pinne. Fast först var allas handskar försvunna, sen gick ena skotern sönder tätt följd av den andra, det är livet. Den enda skotern som gick hela dagen är Pers gamla skruttskoter fast den gick å andra sidan sönder igår.

Ha det bäst!

fredag 6 april 2012

Hemmaaaaaa!

Vi kom hem igår, inte i förrgår. Jag hade verkligen inte lust med att åka Land Rover halva natten så vi åkte på förmiddagen istället, pigga, fräscha och utvilade. När vi kom till Åmsele hade bästa P redan lastat sonens skoter på släpet så det var bara att haka på och köra vidare. Däremot glömde vi min bil i Slagnäs, fick vända och åka tillbaka för att hämta den.

Bildbevis. Vi är hemma bilen, skotern och jag.

Elpatronen gick sönder när jag var i Stockholm så inför denna bortavaro eldade jag hårt i tre dagar så att ackumulatortanken skulle vara riktigt varm. Det gick väl så där..det har varit -20, -25 de flesta nätter medans jag nu var borta. Naturligtvis. Inget verkar dock ha frusit sönder och det är ju huvudsaken....men inte var det skönt när vi kom hem.

Nu ska jag fortsätta min påskständning Grand De Lux.

Ha det bäst!

onsdag 4 april 2012

Jag får inte ihop det..

..eller kanske är det så att jag inte VILL få ihop det. Det är alltså logistiken inför påskhelgen. Jag ska fara och storhandla på ICA Maxi, maken ska jobba över, jag vet inte vad jag ska handla och kan inte tänka. Sen ska vi kolla på en lägenhet och förhoppningsvis äta middag. Efter det ska vi åka till Åmsele, låna ett obromsat släp och hämta sonens skoter. Sen ska vi skumpa hem i sakta mak och slutligen hämta min bil i Slagnäs. Jag har räknat ut att om vi har tur är vi hemma vid ett i natt.

Det största problemet som jag ser det är makens bil. Jag hatar den faktiskt. Det är en Land Rover som är ombyggd till en lätt lastbil, dvs den har lastgaller bakom framsätena så att man inte kan fälla bak sätet. Alltså ska man sitta i 90 graders vinkel och studsa fram på vägen, jag brukar få ont i ryggen efter 10 minuter. Jag funderar på att åka buss istället och det säger väl en hel del om komforten i den bilen. Köp inte en Land Rover är mitt tips.

De senaste dagarna har jag verkligen lagt min diet på hyllan och istället frossat i restaurangmat. Jag älskar att gå på restaurang så det är bäst att ta tillfället i akt, tänker jag. Det godaste jag ätit i veckan är Hummusmacka på Rost vid Vasaplan. jag har faktiskt varit där två gånger på två dagar, så god var den.

Idag åt jag och flickvännen på Pasta vilket var lite av en besvikelse. Jag anser mig vara lite av en pastaexpert och jag är säker på att pastan de serverade var av märket Coop Extra. Inte bra. Dessutom gick servitören omkring med Ipaden i öronen. Inte bra alls. Men sällskapet var bra!

Något har hänt med mina fötter, jag undrar om det beror på åldern eller om jag bara tror det för att jag har en osund besatthet när det gäller ålder. I vart fall, mina hälar skulle kunna användas som CDställ om jag bara kunde sitta stilla så länge. Jag har ringt till alla fotvårdare i Umeåregionen men alla hade fullbokat de närmsta veckorna. Då gick jag och köpte en produkt som heter Baby Foot. Man bleknar lite när man läser innehållsförteckningen men jag är desperat så jag beslöt mig för att prova ändå. Man ska stoppa fötterna i ett par plastsockar som innehåller syra som fräter bort överflödig hud, helt säkert så fräts också nödvändig hud bort men ska man vara fin så får man lida pin, tänker jag. Återkommer med en recension.

Ha det bäst!

tisdag 3 april 2012

Dagens sjukvård

Befinner mig fortfarande i Umeå där jag har firat sonens 18-årsdag. Och shoppat. Jag har faktiskt en handlarlista som jag betar av:: Silikonskal till mobilen, hela leggins, Yankee Candle-ljus m.m. Det har dock slunkit med en del saker, ffa kläder, som Inte står på listan. Idag ska jag ut på en rajd på stan igen för vad annars kan man göra i en stad?

I söndags var bästa A och jag på LOPPIS, sedan gick vi och åt på Folkköket. Folkköket har öppet varje söndag och man får äta massor för endast 25 kronor. Folkköket är en ideell förening med syfte att ge ett positivt intryck av veganmat. Tänk er mig, iklädd kappa, scarves och högklackade skinnstövlar tillsammans med 180 st alternativa veganer i 20-års åldern. Åldersnojan gjorde sig påmind igen.

Någon gjorde en mindre operation av min handlesdhemma på köksbordet. Utan bedövning . Om ni hörde ett konstigt ljud vid 4-tiden på söndagen så kan jag tala om att det var jag som förde oväsen. Efteråt berättade han att man brukar få fruktansvärt ont efter ett sånt ingrepp och han fick rätt. Jag somnade på kvällen men vaknade efter en timme och hade nåt så vansinnigt ont. Jag har fött barn, jag har kört omkull med motorcykeln och frakturerat axel i 8 bitar men det var ingenting i jämförelse med det här.

När jag var på stan igår råkade en kvinna stöta till, eller neej, hon touchade bara min hand. Hon märkte det inte ens men på mig började tårarna spruta helt okontrollerat. Högg ett plagg inne på Lindex och skyndade inte i en provhytt där jag satt tills det lugnat ned sig.

Idag är jag "fit for fight", nu ner på stan och låta kortet glöda.

Ha det bäst!