fredag 27 april 2012

Skönhetsbubblan


Igår sändes en dokumentär om skönhetsoperationer, Skönhetsbubblan. Det diskuterades om kvinnors rätt att själva bestämma över sin kropp och rätten till att få göra skönhetsoperationer utan att bli "dömda". Många tyckte att landstingen ska ta ett större ekonomiskt ansvar och sponsra operationer av ex slappa postgravida magar.

Jag blir otroligt provocerad. I vår landsände drar landstinget in jourläkare vilket innebär att större delen av dygnet står vi helt utan läkare. Det är 30 mil till närmsta sjukhus. Det innebär att många patienter måste åka ambulans till kusten, vilket innebär att vi under 8 timmar är utan ambulans. Mycket kan, och kommer, att hända under 8 timmar. Trafikolyckor, förlossningar, hjärtinfarkter, akut sjuka barn, hjärnblödningar är några exempel.De senaste åren har det införts fria vårdval, tanken är att patienten själva ska få välja vårdgivare. Det var väl en god tanke men det har slagit väldigt snett. Förkylda människor i Stockholm kan uppsöka vårdcentral efter vårdcentral tills de hittar någon som är villig att behandla förkylningen. Detta tar både tid och resurser från sjukvården och har visat sig bli väldigt dyrt. För att spara pengar drar man istället in den livsavgörande akutsjukvården på mindre orter.

Istället borde landstingen spara genom att helt utesluta all kosmetiskt kirurgi till förmån för akutsjukvården. Landstingets främsta uppgift är väl ändå att rädda liv?

Ha det bäst!

Inga kommentarer: