lördag 25 september 2010

Temperatur


Slutsats: Temperatur är INTE ett i-landsproblem. Eller jo, kanske det är just ett i-landsproblem, det är inte många u-länder som plågas av 40 minusgrader. Hur som helst, om du står i 40 minus iklädd endast kallingar kommer du att uppleva temperaturen som ett stort poroblem.

fredag 24 september 2010

Termostat

Termostat.

Termostat är en tingest....jag borde inte behöva förklara vad en termostat är för det hörs på ordet: termo-stat. Precis som ryggsäck: rygg-säck. Om man har element med termostat så innebär det att man ställer in de på en lagom temperatur I rummet. Så anpassar sig elementen efter vilken temperatur man vill ha. Om det är kallt släpps det på mer varmvatten i elementen och om det är för varmt stryps tillförseln av varmvatten. Alltså slipper man gå och vrida på för fullt när man fryser eftersom termostaten redan fattat att det är kallt och självmant släppt på värme.

Det gäller samma sak med ac. Om man ställer in termostaten på 24 grader så håller den 24 grader i rummet. Punkt. Slut.

Ändå pendlar temperaturen här inne mellan +2 och +47. Min man hävdar att det är för att jag trycker och vrider hela tiden men det är inte sant. I natt tryckte jag ingenstans men vaknade av att mitt snor hade frusit till is på nästippen. Termostaten visade fortfarande på +24 grader. Då borde ”man” ju förstå att a) det är fel på termostaten b) det finns ingen termostat. Siffrorna i displayen är fejk, precis som det mesta i Turkiet. Visserligen slår ac på och av sig själv ibland men det sker helt planlöst.

Jag är konvalecent, nej, jag är fortfarande sjuk så idag ligger jag inne på hotellrummet. I brist på annat har jag observerat ac'n och enligt mina mätningar och observationer kan jag på empiriska grunder säga att det FINNS INGEN TERMOSTAT I AC'N. Om det nu är en ac, det kanske är slumpgenerator med fläkt.

Tyvärr har jag ingen hård fakta att uppvisa och maken tror inte att jag kan bedöma temperaturer. Han glömmer att jag är sjuksköterska och kan känna med handen om en patient har 38,2 eller 38,8 i temp. Om jag hädanefter inte får trycka och vrida för att själv hitta och kontrollera en behaglig temperatur kommer jag att inhandla en avancerad termometer och bedriva mätningar under ett helt dygn, behandla datan i SPSS och göra en överskådlig och begriplig PPT-presentation.

onsdag 22 september 2010

Pamukkale


Pamukkale är ett världsunikt och väldigt märkvärdigt ställe. Kalkrikt termalvatten från jordens inre har under tusentals år bildad snäcklika formationer, kritvita med turkosblått vatten i. Kring detta finns en stad, Hierapolis, som började byggas ca 200 f.Kr. Flera byggnader är förvånansvärt välbevarade trots otaliga jordbävningar.



När vi gick där hörde jag en svenska säga: det är ungefär som Borgholms slottsruin. Mmm, ungefär, tänkte jag. Det är fascinerande hur ”modernt” de byggde för drygt 2000 år sedan i jämförelse hur vi i Sverige hade det då. Varje hus hade ett eget badkar med rinnande vatten, man kan fortfarande se det snillrika vattenledningsystemet. Där fanns gymnasium, sportanläggningar, badhus med flera pooler, kyrkor, arenor, bibliotek och två amfiteatrar. Att det bodde många människor där under flera tidsepoker vittnar den enorma kyrkogården om.

Gymnasium står det på inskriptionen

Det coolaste var ändå att simma omkring i Kleopatras badkar bland antika marmorkolonner, rikt dekorerade ”marmorstenar” i naturligt kolsyrat termalvatten. Det sägs att man blir vacker och frisk av att bada där och minst tio år yngre. Det verkar som att många fortfarande tror det för vi såg många handikappade och människor med missbildningar. Hoppas att det fungerar för dem, det funkade dock inte på mig.




Den turkiske guiden var mycket vänlig mot mig. Han passade upp mig med vatten, diverse sötsaker, lånade mig sin keps och bar min ryggsäck. Allt för babyns skull dock. Jag sa först (15 ggr) att jag inte var gravid men tröttnade till slut och log bara matt när han klappade mig på magen. Nu börjar ni kanske förstå att det ibland blir för mycket. Jag vill helst inte tänka på hur stor jag är men jag blir ju påmind hela hela tiden. Hata kortison.

Ha det gott!

måndag 20 september 2010

Nu är det förkylt!

Jag orkar inte kommentera valresultatet, jag saknar ord.

Har dock haft tid att begrunda valresultatet då jag har fått värsta brakförkylningen. Snorar, hostar och har sirap i hela huvudet. Har spenderat nästan hela dagen på hotellrummet medan maken pressat på stranden.

Imorgon vill jag helst må bättre eftersom vi ska turista i Pammukele, åker vid 5 på morgonen. Det ska bli kul, vi börjar känna oss lite mätta på strandhäckandet.

Har du röstat på SD? Kan du då förklara för mig hur du tänker för jag fattar inte.

Ha det bäst!

söndag 19 september 2010

Magen

Idag rann bägaren över, på riktigt. Mannen som har hand om strandmadrasserna frågade mig när babyn ska komma. Det svartnade för ögonen på mig och jag fick en stark impuls att slå någon eller något. Istället började stortjuta. Mitt på stranden bland alla människor. Pinsamt.

Det är flera veckor sedan jag slutade med Salazopyrin men för ca tre veckor sedan började jag tappa hår. Håravfall är en biverkan av S men jag tycker att det är lite konstigt, och onödigt, att det börjar lossna efter avslutad behandling. Kan det verkligen bero på S? Det är inte lite som lossnar heller....hemma brukar det vara Zorros hår som ligger i drivor längs golvlisten men nu är han helt klart utkonkurrerad av mig. För att inte tala om hur det ser ut i sängen när jag vaknar...massor av hår. Nu har vi infört en ny morgonrutin: jag vaknar, jag kliver upp och kisar med ögonen så att jag knappt får ledsyn och sen får Per plocka bort allt medan jag blundar. Strutsteknik kallas det.

Annars mår vi bra och jag tänker inte klaga på värmen, har hört att ni har kallt och regnigt hemma. Svrfr skickade ett sms igår: Marias ren slaktad, vad göra med kött och skinn?
Jaaa...låt det hänga några dagar, grovstycka, finstycka, lägg i påsar och skriv vad det är i och lägg köttet i frysen. Spika skinnet. Nääää.
Det löste sig dock utan min inblandning, min mor köpte den. Pooh.

Vi har precis ätit lunchbuffé. Jag tog grönsaker från grönsaksbuffén, där fanns några små bruna grönsaker som så ut som babyauberginer. De var förvånansvärt sega men jag tuggade på. Sen tittade jag efter och dissekerade auberginen. Den hade fyra hålrum...när jag hittade tricuspidalis förstod jag att det nog inte var en liten aubergin. I den varma buffén fanns stuvad lunga som i och för sig inte smakade dåligt men jag valde dock att äta mig mätt på gurka.

Ha det allra bäst!

fredag 17 september 2010

Varför kvinnor alltid kommer ihåg och män alltid glömmer


Det är titeln på en bok jag läser nu. Handlar om könsskillnader. Det är mycket intressant läsning. Helt plötsligt får jag en djupare förståelse för hur olika jag och min man är. Jag ska i vissa situationer bli mer manlig, har jag tänkt mig, för det är mer praktiskt.

Som nu när vi är på semester...Han tar ”sömnpauser” och kan relaxa riktigt ordentligt på stranden och verkligen inte bekymra sig om något. Jag å andra sidan har svårt att slappna av, kan absolut inte ta powernaps och funderar hela tiden på praktiska saker.

Ett, som jag tycker, är ett stort problem är min vikt och min svullna mage. Jag blir ständigt påmind om den äckliga magen eftersom det finns speglar överallt. Till och med i hissen. Jag har hängt för spegeln i sovrummet men jag tror inte att det skulle få hänga ett skynke i hissen särskilt länge. Dessutom har fler än 15 turkar frågat när babyn kommer så det är verkligen inte jag som inbillar mig att jag har stor mage.

Jag funderade länge och hårt hur jag kan påbörja min viktnedgång redan nu trots att jag bestämde innan vi åkte att jag bara skulle ha det bra, äta vad jag vill osv under dessa två veckor. Beslöt mig för att börja med LCHF här nere. Men....maten här på hotellet består av pasta, grönsaker och tårta. Bara ibland serverar de avlånga, torra ”köttbullar”. Himmelriket för en vegetarian, helvetet för en som går på LCHF. Alltså avstår jag dieten och tar tag i eländet när jag kommer hem.

Istället försöker jag röra mig så mycket jag orkar. Står ofta i vattnet och sjukgymnastikar och jag tycker faktiskt att jag blivit mer rörlig i axeln. Att simma är dock i princip omöjligt då det gör ont att belasta axeln och alla simsätt, utom hundsim, involverar en rörelse som faktiskt intr går att utföra. jag flyter mest omkring som ett flöte, krampaktigt hållande i min rosa gummimadrass.



Per däremot, hurtbullen, springer varje dag. Jag blir alldeles svettig av att se det. 

 Ha det bäst!

Charter del 2

Igår eftermiddag kunde jag inte hålla mig längre utan tog maken och bussen in till stan. Målet var att köpa en lila T-shirt till sonen. Efter idogt letande hitta jag en i en affär. Naturligtvis var det omöjligt att pruta ned den till ett vettigt pris. Fick punga ut  men 17 TR för en tröja, fick dessutom ett jättebra erbjudande om att få köpa tre för 50 TR.  Tack. Det är synd för oss båda för han hade fakestrumpor till ett bra pris och de vill jag gärna ha. Jag tror inte kvalitén är den bästa men det spelar ingen roll för mina strumpor försvinner ändå alltid i tvätten.

Vi var in på ett varuhus typ ICA Maxi och köpte kakmått och allt tårtpapper de hade. Sedan tog vi varsin kopp turkiskt kaffe.

Kolla där vilka söta papper! Jag blev helt lyrisk så kyparen har lovat att köpa några paket till mig. Min man beskyller mig för att vara scrapbooking-junkie. Jag förstår inte vad han menar.

Helt fantastiskt stora kålhuvuden. Som charterturisters ungefär.

Jag kan inte riktigt släppa tanken på charterturistkonceptet.  När vi klev på bussen på flygplatsen fanns det bara två platser lediga och de var långt ifrån varandra. Bredvid en tom plats satt en karl, ful som stryk var han, jag frågade om det fanns någon möjlighet att han kunde byta plats så att jag och maken skulle kunna sitta tillsammans. Nej. Nähä? Jag sa att det var synd för att det vore trevligt att få sitta tillsammans med maken och då vräker han ur sig: DÅ skulle ni ha kommit tidigare. Då säger jag ingenting för hur då kommit tidigare? Med ett tidigare plan? Eller menar han att vi skulle ha armbågat oss fram i kön? Jag försökte att ta det som en komplimang, att han så gärna ville sitta bredvid mig....men han såg verkligen inte ut att njuta av mitt sällskap.

Igår vid middagen hörde jag hur han och hans familj konspirerade...: Imorgon tar vi platserna som är framför våra vid polen för då slipper vi trappsteget...
Maken och jag fnissade och funderade på att ställa klockan på 4 och ta "deras" platser. Det föll på att vi absolut inte vill häcka vid poolen samt att vi givetvis inte sänker oss till sandlådenivå. I alla fall inte maken.

Nu ska vi gå ned till stranden och njuta med varenda cell i kroppen för vi har det alldeles fantastiskt bra!

Ha det bäst!

torsdag 16 september 2010

Charterturism


Jag har alltid fnyst åt charterturister och trots att nu är en själv fnyser jag ändå. Vi bor på ett halvtaskigt hotell med all-inclusive. Detta innebär att vi äter usel mat varje dag, värre än Findus frysmat samt att det är fri sprit, öl och vin. Dygnet runt. Detta innebär att det ligger ca 57 fulla människor vid polen och ser ut som nykokta kräftor. Sen tycker de att de varit utomlands. Inte ens om man lämnar hotellet har man varit i Turkiet, hela Alanya är en fake-värld, lite som Disney World fast utan finess.

Men jag ska inte klaga, hörde att det är +5 och regn hemma. Mina tankar går till stackars Svrfr som är städslad hundvakt, kattvakt och vaktmästare. Vi spenderar den här första veckan med att bara slappa, ligga på stranden och fisa. Det är rätt svårt att slappna av, man är så van att alltid tänka på vad som borde göras och planera för hur man städar, tvättar och fixar på bästa logistiska sätt. Att nu försöka sluta tänka är svårt. Istället för att tänka och planera matlagning och strykning har jag snöat in på shopping. Jag måste köpa det och det och så måste jag åka hit och dit och fixa. Då säger jag till mig själv att det löser sig, jag gör allt i ett bräde en dag när det regnar men efter fem minuter börjar jag grubbla igen.

Igår kväll var jag ute på en rekognoseringstur samt köpte ett par shorts till Simon.

Nää, om jag skulle ta och slappa lite till innan lunch.....sen ska jag ta min man, min gummimadrass och gå ned till stranden.

Ha det bäst!

torsdag 9 september 2010

Hörru Bästa E

...med sämsta mobilen. Här är ett annat "herrkort" jag har gjort.


Polash! Happy Birthday!

Ha det bäst!

 

Energikick!

Jag var så in i märgen trött ikväll och väldigt säkert på att jag skulle somna. Men icke det. Vid 2 gav jag upp och gick ..upp. Sen dess har jag hunnit scrappa lite, kört en tvättmaskin och laddat en ny omgång. Jag har också vikt tvätt, rensat garderoben, tagit fram vad jag kan tänka mig att packa till Turkietresan, handtvättat några toppar, handdiskat och städat i "tvättstugan".

 Bästa E, här kommer 70-årskortet..MEN i vanlig ordning stämme inte färgerna. jag har faktiskt distressat hela kortet me Antique linen för att få fram en vamare brun ton å givetvis har jag chalkat kanterna med Chesnut brown. Men det syns ju inte heller. Har satt krackeleringslack på bokstäverna och delar av tagen. Men det syns ju inte heller.



Ha det bäst!

tisdag 7 september 2010

Stadsresa

Jag sov så dåligt natten mot igår, som vanligt, så för att inte bli vansinnig körde jag till Arvidsjaur och hade värsta shoppingorgien. Typ. Jag hade en lång lista på vad jag skulle ha men kom hem med en trådrulle och gardiner från Dollar Store á 50 kr per längd. De måste sys om för att passa våra fönster det är då säkert.

För övrigt försöker jag få ordning i vårt kaosartade hem. Jag hatar ytor som blir avstjälpningsplats för diverse bråte..så för att slippa se högarna med räkningar o dyl ställde jag dit en radio som jag fått av min mormorsmor.

Nog är väl den finare än en hög med fönsterkuvert?!

Jag har varit och cyklat med jycken i en timme idag. Vi har så fantastiskt fint väder, jag tror knappt att vi haft så här varmt under hela sommaren.  Synd att man blir så fort trött, jag skulle gärna vilja gå en prommis men det måste bli ryggläge istället.

Ha det bäst!

söndag 5 september 2010

Livet är så orättvist

http://elinhejdenberg.blogg.se/

Så var helgen slut.

Min man och hans "bästis" L kom hem redan på torsdagkväll så helgen har känts lite längre än vanligt. Sonen S kom hem på fredagkväll för första gången sen i början av augusti. Jättemysigt att ha honom hemma men i ärlighetens namn blev det inte så många minuter i hemmets trygga vrå. Kompisar verkar populärare än att vara hemma en utestädhelg.

L har gjort en jätteinsats och städat i bodan som står på baksidan ladugården. Dit går man med saker som man troligen inte kommer att behöva inom tio år. Han räknade ut att om tio år kommer alla de grejorna vara förstörda så nu ska de eldas upp. Han har desstuom rengjort toalettstolen som jag slitit med i flera år. Jag har använt maskindiskmedel, alla möjliga toarengöringsmedel, klorin, kaustiksoda m.m. Men nej, den har ändå sett för gräslig ut. Om det inte var för att avloppsröret från toastolen går ut från sidan istället för rakt ned så skulle jag egenhändigt kastat ut den för 5 år sen. Det är omöjligt att hitta en liknande och skulle man ställa dit en vanlig toastol så skulle den hamna under tvättstället. Nå, men nu har det löst sig. Med ättika.

Per har byggt båthuset nästan färdigt, helt otroligt. Jag menar inte alls att han tar lång tid på sig, inte alls. Jag menar bara att det känns bra att äntligen få Wilma under tak.

För övrigt så funderar jag på att skaffa en blogg till, vilken bara ska handla om scrapbooking. Jag gissar att ex Bästa F är måttligt intresserad att läsa om embossing.

Ha det bäst!

fredag 3 september 2010

Månadens utmaning

Just Magnolia har en rolig månadsutmaning nu.Jag har gjort ett kort som är pinsamt likt ett av dt-korten. Grejen är att använda en teknik man aldrig använt förr och så har jag gjort. Det står inte en rad om att man inte får lifta dt-korten rakt av.


Ha det gott!

torsdag 2 september 2010

Scrap

Nu har jag kommit igång så smått med min scrapbooking. Den har legat nere i princip hela sommaren av otaliga anledningar. Har förfärdigat ett grattiskort till min mormor som snart fyller år. Det fyller också kriterierna för veckans Magnolia challenge.

Färgerna blev konstiga på bilden, det är mer "färgrannt på riktigt"

De blå blommorna har jag gjort själv enl beskrivning i en Magnoliatidning från i påskas.

onsdag 1 september 2010

Ommöblering

Från att ha varit väldigt trångbodd med make, barn, hundar, katter och en väldans massa saker bor jag nu för det mesta själv med en hund. Det känns som att jag flyttat in i ett slott! Jag har ett stort hobbyrum, tv-rum där jag basar över fjärrkontrollen, gästrum, skrotrum och sovrum. Tyvärr har jag ingen tvättstuga utan tvättmaskinen står fortfarande i hallen och ser ful ut men man kan ju inte få allt. Eftersom att jag är själv, mår dåligt och går bara i pyamas så blir det ytterst lite tvätt. Katterna då? Jo, de har blivit synnerligen osams så Fanny har flyttat till grannen. Bubba är mest ute och jagar råttor så han ser man inte så ofta.

Jag har funderat lite på det här med gnäll...Att man inte ska klaga utan bära sitt ok med ett leende. Jag var själv rätt spydig i mitt förra inlägg ang en småbarnsmamma som tyckte att hon fick för lite sömn. Jag tyckte att hon inte visste vad sömnbrist var och den åsikten står jag för. Men jag tycker nog att hon får klaga om hon tycker att det är jobbigt. Jag läser två bloggar om mammor med cancer och inser att mina problem är fjuttiga. Ok, jag kan knappt röra mig 7 månader per år men så länge jag slipper cytostatika mår jag rätt bra ändå och på något sätt anpassar jag mig bra till situationen. Jag kommer garanterat att överleva, jag har inte småbarn som är helt beroende av mig. Att leva med cancer, osäkerheten om man kommer att överleva, cytostatika med allt vad det innebär, oro för barnen, att se sina närmaste ledsna och oroade osv. Jag FATTAR INTE hur de klarar det. HUR orkar man vara kärleksfull under en sån press? Hur orkar man vara kärleksfull under cytostatikabehandling?

När jag läser deras bloggar bestämmer jag mig för att hålla käften och aldrig mer klaga. Nånsin. Sen tar det 5 minuter innan jag börjar tycka synd om mig själv igen. Det är sömnbristen som är det stora problemet, jag blir sååå under isen. Och konstig. Man är sig själv närmast och även om jag vet att det finns miljoner människor som har det värre än jag så kan jag väl ändå få tycka att jag mår dåligt utan att skämmas. Eller? Här, hemma på min gata i byn, ska man inte klaga. Folk pratar skit om en om man klagar. Det finns även ett ord för såna: SVBK vilket betyder Sveda-Värk och BrännKärring. Av den anledningen vägrade jag åka till sjukan efter att jag kraschat med motorcykeln. Har gått med en splittrad fraktur och avslitna muskelfästen i en månad bara för att jag inte ville bli kallad SVBK.

Det här blev ett svamligt inlägg. Vad jag menar är att jag tycker att folk kan få beklaga sig över sina krämpor även om det finns de som har det värre.

Ha det bäst och klaga så mycket ni vill!