fredag 24 september 2010

Termostat

Termostat.

Termostat är en tingest....jag borde inte behöva förklara vad en termostat är för det hörs på ordet: termo-stat. Precis som ryggsäck: rygg-säck. Om man har element med termostat så innebär det att man ställer in de på en lagom temperatur I rummet. Så anpassar sig elementen efter vilken temperatur man vill ha. Om det är kallt släpps det på mer varmvatten i elementen och om det är för varmt stryps tillförseln av varmvatten. Alltså slipper man gå och vrida på för fullt när man fryser eftersom termostaten redan fattat att det är kallt och självmant släppt på värme.

Det gäller samma sak med ac. Om man ställer in termostaten på 24 grader så håller den 24 grader i rummet. Punkt. Slut.

Ändå pendlar temperaturen här inne mellan +2 och +47. Min man hävdar att det är för att jag trycker och vrider hela tiden men det är inte sant. I natt tryckte jag ingenstans men vaknade av att mitt snor hade frusit till is på nästippen. Termostaten visade fortfarande på +24 grader. Då borde ”man” ju förstå att a) det är fel på termostaten b) det finns ingen termostat. Siffrorna i displayen är fejk, precis som det mesta i Turkiet. Visserligen slår ac på och av sig själv ibland men det sker helt planlöst.

Jag är konvalecent, nej, jag är fortfarande sjuk så idag ligger jag inne på hotellrummet. I brist på annat har jag observerat ac'n och enligt mina mätningar och observationer kan jag på empiriska grunder säga att det FINNS INGEN TERMOSTAT I AC'N. Om det nu är en ac, det kanske är slumpgenerator med fläkt.

Tyvärr har jag ingen hård fakta att uppvisa och maken tror inte att jag kan bedöma temperaturer. Han glömmer att jag är sjuksköterska och kan känna med handen om en patient har 38,2 eller 38,8 i temp. Om jag hädanefter inte får trycka och vrida för att själv hitta och kontrollera en behaglig temperatur kommer jag att inhandla en avancerad termometer och bedriva mätningar under ett helt dygn, behandla datan i SPSS och göra en överskådlig och begriplig PPT-presentation.

2 kommentarer:

Allmycke sa...

Maria:
Om jag vore P, skulle jag ha gett mig för länge sedan - du innehar den empiriska erfarneheten och kunnandet tack vare din utbildning.

Stefan sa...

Vilka i-landsproblem du har... ;)

Termo-stat... är det ett land fyllt med termosar???