tisdag 31 juli 2012

Å bantningen då?

Jag skulle aldrig ha skrivit så där om min sömn, Murphy's law, ni vet. Förra natten diskade jag och städade i köket. I natt vet jag inte vad jag ska göra, stryka kanske? Det äär ju så mördande tråkigt att jag kanske somnar stående....och får strykjärnet på foten. Nej.

Å LCHF-bantningen då? Ja, hrm, det har inte gått så bra. Från början gick det bra, jag gick ned 6 kilo och det märktes på kläderna. Jag var så lycklig och taggad. (Nu kommer en exakt redogörelse för hur, när och varför det gick fel. Om du inte orkar läsa det så kan du sluta nu).
* Andra juni ringde telefonen, det var från sjukan och de sa att morfar blivit riktigt, riktigt dålig. Jag kastar mig in i bilen och kör järnet in till Arjeplog, stannar vid Shell och köper wienerbröd och tänkte: det kan vi behöva för att stärka oss inför vad som komma skall. På eftermiddagen åt jag ett skrovmål med extra strips av samma anledning.

* På kvällen när allt var över blev vi serverade kaffe och bullar. Jag tänkte att det måste man unna sig när ens morfar har dött.

* Så där fortsatte jag hela veckan men åt HF, high fat, tillsammans med kolhydraterna och tyckte ändå att jag bantade.

* Sen kom två begravningar på en helg och man kan ju inte sitta och peta i maten på begravningar, det är respektlöst och dessutom kan man unna sig potatisgratäng och tårta på begravningar. När jag ändå hade en syndar helg så var det ju lika bra att äta massa godis också.

Nu orkar jag inte spalta upp mer, kan bara konstatera att jag hittat tusen ursäkter för att "få" äta kolhydrater. Tyckte ju ändå att jag var duktig som inte åt pasta, vilket väl är det enda i kolhydratväg som jag uteslutit. LCHF blev HCHF och därmed värsta bästa gödningskuren och nu väger jag lika mycket som innan jag började banta.

Precis så här känner jag mig


Att jag dessutom umgåtts med extrem/multisporteliten i fyra dagar gör INTE att jag känner mig så...fin.

Ha det bäst!

söndag 29 juli 2012

Icebug24

Maken och svägerskan har sprungit Icebug24, ett dygns fjällorientering. Hur långt de har sprungit vet de inte men det är minst 5 mil. Jag kan inte bestämma mig för om jag är avundssjuk eller om jag tycker att de är galna. Fast, ja, nog skulle jag väl egentligen vilja kunna springa 5 mil, det skulle jag väl. Min målbild är dock helt annorlunda: att kunna ta mig till brevlådan. Utan att vila. Det vore en seger.

Förövrigt sover jag bra nu, tror att jag skulle kunna sova i tre dygn i sträck om inte tandvärken väckte mig var fjärde timme. Apropå det så är jag väldigt trött nu, jag tror jag tar och lägger mig. Natti natti.

Ha det bäst!

tisdag 24 juli 2012

Status Quo

Jag hade ju lovat min man att åka på en Status Queokonsert i Lycksele. Ju. Jag var måttligt inspirerad när jag packade min motorcykel i hällregn och upptäckte att alla packremmar numera satt fast på traktorn. När jag kört två mil ramlade väskan med mina skor av. Räddades av Robban och en rulle tejp. Sen regnade det ännu mer. En låt började rulla i mitt huvud: Är de det här du kallar kärlek? Väl framme i Lycksele mötte jag min man i rondellen, vad är oddsen för det egentligen?


Efter en måltid på Frasses och en 45 minuters varm dusch kändes det lite bättre. Min konsert outfit som jag funderat så länge över doldes av regnstället när vi cyklade iväg ner på stan. Mina förväntningar var dock lika låga som molnen. Funderade på varför jag gått med på dealen överhuvudtaget. 






Meeen..väl framme fick vi jättebra platser (i mitten absolut längst fram), förbanden rockade och höjde mitt humör. Status Quo var faktiskt skitbra, de har nu en ny fan i mig. Jag å andra sidan fick ett plektrum av Rick Parfitt. Maken är grön av avvund och jag känner att jag har ett riktigt bra förhandlingsläge. Jag skulle kunna tänka mig att byta det mot en utlandsresa. Till Seychellerna till exempel.


Ha det bäst!

torsdag 12 juli 2012

Kompromiss

Iblande måste man kompromissa. Det är inte ofta det händer i vårt äktenskap för vi tycker oftast lika men nu har det hänt, vi har kompromissat. Maken följer med mig på Art Garfunkel konsert om jag följer med på Status Quo. Det är inte en "win-win situation" enligt mig eftersom Shakira ska uppträda på samma tillställning som Mr Garfunkel. Vad ska jag få ut av en Status konsert, undrar jag. Sår i öronen?

Ha det bäst!

onsdag 11 juli 2012

Gissningstävling

Första som gissar rätt på frågan: Vad ligger på Marias diskmaskin får en Dajm.

tisdag 10 juli 2012

Tandvärk och Jäger, del 2.

Idag har jag varit på bolaget och köpt en flaska Jägermeister som jag tänkte lämna tillbaka till NN, jag hällde ju i mig en hel del i lördags. Sen for jag till tandläkaren som plötsligt gjort en kovändning, jag har inte infektion i tanden säger han innan jag ens öppnat munnen. Närå, min tandvärk som går ända upp i örat beror på att sjuan frakturerat och att jag därför pressar på sexan. Han lagade min redan rotfyllda sjua och skickade hem mig med en burk flourlack. Jag har ondare än nånsin. I morgon ska jag dit igen och slipa till min bettskena. Jag funderar på att bita honom. Hårt.

Jägern har jag inte lämnat tillbaka än.

måndag 9 juli 2012

Öl vs handväskor




Det är inte ofta min man svär åt mig. Första gången det hände var när jag råkade glömma att lägga in P på hans nya automatväxlade Land Rover. Den rullade då förbi lagårn, genom staketet, över två träd innan den stannade mot en rejäl gran. Ooops.


Andra gången var i eftermiddag. Jag hade en handlarlista med mig när jag åkte till jobbet men bara pyttesmå packväskor på hojen. På handlarlistan stod: jäst, brödkryddor och öl, helst 2 sexpack. Mmm, fast så råkade jag köpa 2 handväskor (de var jättebilliga!!!) så då fick jag inte plats med ens en ölburk. När jag kom hem rusade maken emot mig med öppna armar, passerade mig med blicken fokuserad på mina packväskor. När han öppnade dem och hittade tre handväskor men inte några öl så......sa han...: Du är ju för fan inte riktigt klok. Ooops.

Ha det bäst!

söndag 8 juli 2012

Tandvärk och Jägermeister

Jag har haft tandvärk i flera veckor. Bokade en tid hos tandläkaren som jag sedan avbokade. Bokade en ny tid och gick faktiskt dit. Efter röntgenundersökning och knackande på mina tänder konstaterade han att jag har en infektion i en tand och fick en ny tid för rotfyllning. Dagen innan D-day tyckte jag, om jag kände efter ordentligt, att jag nog hade lite mindre ont och avbokade därför rotfyllningen. Det har jag ångrat sen dess.

Igår kväll blev jag informerad av den självutnämnde tandvårdsexperten NN att Jägermeister och badtunna är himla bra mot tandvärk. Då var jag så desperat att jag gick på det. Fast, ja, jag tandvärk slapp jag inatt om man säger så. Huvudvärken man får efter att ha druckit upp en stor flaska Jäger trotsar dock all smärtas gräns. Korset på flaskans etikett fick plötsligt en innebörd.

Ha det bäst!

lördag 7 juli 2012

Morfars begravning

Det är i princip bara en sak som rör sig i mitt huvud, morfars död och begravning. Jag kan inte fatta att någon som alltid funnits nu helt plötsligt är borta. Jag säger som Kirsti Tomita: JAMEN, DET ÄR JU ORIMLIGT!




Både begravningsgudstjänsten och minnesstunden blev trots allt fina och ett ljust minne att spara.







Till minne av Morfar, the one and only.

Jag skriver det här blogginlägg för att påminna mig själv om  att detta har hänt. 

Tack alla ni som kom, som inte bara delade vår sorg utan också hjälpte till att lyfta täcket av sorg som ligger tungt över oss.

Ha det bäst!









torsdag 5 juli 2012

Den vita renen


Enligt den gamla samiska tron kan en vit ren komma med ett budskap, det vara både bra eller dåliga budskap. Den kunskapen hade min moster missat totalt. 

På kvällen efter att vi sett morfar i kistan var hon ganska uppriven och hade skuldkänslor: Åh, varför umgicks jag inte med honom iställer för att räfsa hans tomt. Hon kände att hon behövde gå en promenad så hon gick ned till sjön. Då spricker plötsligt solen fram och sjön låg som en spegel. När hon vänder sig om står en vit ren precis bakom henne. Han bara står där och tittar på henne och då får hon ett sånt lugn och kände att hon gjort det bästa hon kunnat.

På kvällen efter morfars begravning samlas vi närmaste för att äta middag tillsammans. När vi alla bänkat oss kommer en vit ren och tittade in genom fönstret. Jag fick ögonkontakt med honom med han stod där och tittade. Efter några minuter lunkade han iväg. En sån gång vet jag inte vad jag ska tro, märkligt vad det, jag har aldrig sett en ren stå och stirra in genom fönster så där förut. Jag väljer att tro att han ville säga att morfar vakar över oss.

En väninna från Amerika har en stuga i närheten och hon tyckte mycket om morfar. Någon dag efter han somnat in kände hon sig så ledsen, så ledsen. Ute i hennes grönsaksland stod några renar. I vanliga fall brukar hon köra iväg dem för hon vill helst äta upp sin sallad själv. Men den här morgonen kände hon att hon ville prata lite med renarna om sin sorg. De blev givetvis rädda och galopperade iväg. Alla, utom en vit ren. Hon pratade lite till honom och så plötsligt känner hon: Nu är du fri, Holger, du kan gå vart du vill, du arbeta med renskötsel så mycket du vill, du får vara på sjön och fiska. -Åh, och jag blev så glad, sa hon.

Ha det bäst!


måndag 2 juli 2012

Arjeplogsvisan

Arjeplogsvisan (Melodi: Vi går över daggstänkta berg)



Nu sjung ve på Arjeplogmåle en bit,
för varje utomsocknes som ha rackle se hit.
Hä´r rolit vä främmen, ve ska väl int´skrämmen´
ve böre berätt va ve ha som är bra.

Int´schvält ve, hä syns ju på fler utta oss,
renkött är fisk å snottren ät ve förståss.
Ibland är hä schvinkallt,
då ät ve en fläspalt
å he på oss lappskor å kut då ve gå.

Till stan ha ve alltid ojickoroms långt.
Men ingen bö klaga att ve ha ne för trångt,
i milsvida skogar ännu några knogar,
ve ader kan ränn där så mycke ve vill.

På sommarna då ha ve ne fint må je tro,
int´finns hä björn,
du kan knappt träff en ko.
Men mygge å knorten a schvidarn å bräms´n
besvärar snotternopparn, aså djupa jörehål.

Å visst kan ve bada fast vattne är kallt,
men klart å rent som silver utan "kvick"är
det allt.
Int´mogen tomaten, men prima potaten,
å ogräse vä hä då allt ve behöv.

Men ett är så säkert, ve bruk hjälpes åt,
för att man ska ut å langen få man då lån grannens båt.
Å nu då je far hem, snipp in hos Fredrik,
å häls att ve flytt int´, ve klar oss ändå.





Beda Wallström





Ha det bäst!