torsdag 5 juli 2012

Den vita renen


Enligt den gamla samiska tron kan en vit ren komma med ett budskap, det vara både bra eller dåliga budskap. Den kunskapen hade min moster missat totalt. 

På kvällen efter att vi sett morfar i kistan var hon ganska uppriven och hade skuldkänslor: Åh, varför umgicks jag inte med honom iställer för att räfsa hans tomt. Hon kände att hon behövde gå en promenad så hon gick ned till sjön. Då spricker plötsligt solen fram och sjön låg som en spegel. När hon vänder sig om står en vit ren precis bakom henne. Han bara står där och tittar på henne och då får hon ett sånt lugn och kände att hon gjort det bästa hon kunnat.

På kvällen efter morfars begravning samlas vi närmaste för att äta middag tillsammans. När vi alla bänkat oss kommer en vit ren och tittade in genom fönstret. Jag fick ögonkontakt med honom med han stod där och tittade. Efter några minuter lunkade han iväg. En sån gång vet jag inte vad jag ska tro, märkligt vad det, jag har aldrig sett en ren stå och stirra in genom fönster så där förut. Jag väljer att tro att han ville säga att morfar vakar över oss.

En väninna från Amerika har en stuga i närheten och hon tyckte mycket om morfar. Någon dag efter han somnat in kände hon sig så ledsen, så ledsen. Ute i hennes grönsaksland stod några renar. I vanliga fall brukar hon köra iväg dem för hon vill helst äta upp sin sallad själv. Men den här morgonen kände hon att hon ville prata lite med renarna om sin sorg. De blev givetvis rädda och galopperade iväg. Alla, utom en vit ren. Hon pratade lite till honom och så plötsligt känner hon: Nu är du fri, Holger, du kan gå vart du vill, du arbeta med renskötsel så mycket du vill, du får vara på sjön och fiska. -Åh, och jag blev så glad, sa hon.

Ha det bäst!


4 kommentarer:

A-C sa...

Vackert ! Kanske var det morfar som tittade in genom fönstret, hans ande fick skjuts av en ren. Det är bara att inse, man förstår inte allt. Tänker på dig, men hinner liskom inte ringa. Kram !

Fru Söderlund sa...

Ja, eller kanske inte reinkarnerad till ren utan mer han renen förmedlar budskap. Som ett medium, ungefär.
Jag är inte psykotisk, griper bara efter halmstrån.

A-C sa...

Vem vet renarna kanske ville ha honom i renhimlen, han kanske trivs bättre där än i vanliga himlen....

ulrika sa...

<3 <3 <3 kram