fredag 30 december 2011

Hur svårt kan det vara...

..ta sig från punkt A till punkt B? Rätt så svårt har det visat sig. Det började redan hemma när bilen vägrade starta pga dåligt batteri. Släpade ut  ett jättebatteri och kablade igång bilen medan katterna, som skulle till punkt K, skrek i bilen. Skjutsade kattern och jycken till punkt K och jag påbörjade min resa mot punkt B, vilket i detta fall är Umeå.

Lastade ur väskorna vid busshållplatsen och körde iväg med bilen till några bekanta, ska hämta den på måndag. -Har du med dig motorvärmarkabeln, frågar E. Nä. Jag har med mig startkablar, kablar till datorladdaren, telefonen, kameran och en hel härva med kablar till hörlurarna men ingen motorvärmarkabel. Bra gjort Maria.

Ställde mig sen och väntade på bussen mot ARvidsjaur där jag hade god tid på mig att köpa lunch och köpa en nyårsklänning. Det scenariot förutsattes att bussen var i tid vilket den inte var. Kylan började sprida sig från fötterna och uppåt där jag stod och väntade. Fingrarna började stelna och örsnibbarna kändes svullna. Började planera en katastrofplan för nyårsafton. Efter en halvtimme kom bussen och jag var så tacksam trots att jag nu är hungrig och måste fira nyår i jeans alternativt pyamas.

Bussbyte i Arvidsjaur, åkte med en ovanligt trevlig busschaufför som bjöd mig på en frukt. Det var snällt. Tyvärr blev den bussen också sen så mina drömmar om en hamburgare i Skellefteå gick i kras. Ställde mig och väntade på kustbussen på en blåsig och väldigt kall bussterminal. Efter cirka 10 minuter efter bussen skulle ha avgått kom en bussvärdinna och upplyste oss om att Linje 100 var väldigt, väldigt sen och att man satt in en ersättningsbuss istället. Väntar ytterligare 20 minuter på den medan tänderna skallrade.

Finally!!! Bussen dök upp men efter lite käbblande med bussvärdinnan vägrade chauffören att köra. Han släppte in på passagerare heller. Det var riktig tortyr, att stå där och nästan frysa ihjäl 4 meter från en varm och mysig buss. Jag och flera med mig hade nästan frusit ihjäl när en annan chaufför kom och pekade med hela handen: lasta och kör!!!

Sitter nu på bussen och håller sakta på att tina upp, hoppas att det går bra nu resten av vägen annars tar jag taxi.

Ha det bäst!

Mot nya mål

Sitter här med kaffekoppen och "taggar", fast jag skulle nog kalla det gruvar, inför resan till Umeå. Sen jag packat allt, fast helst inte ALLT som jag brukar göra, ska jag kabla igång bilen, skjutsa husdjur till mormor, soporna få jag inte glömma och sen köra till Slagnäs i tid för att hinna med bussen till Umeå.

På grund av makens arbetstider åker jag och mina vänner dit. Ett extraköksbord och alla våra bestick åkte med maken ned på annandagen. Jag tänker inte ta med alla tallrikar på bussen så jag planerar ett nyår med papperstallrlikar. Tänk så härligt att slippa diska tre x 12 tallrikar!

Nu måste jag skynda mig, ha det bäst!

Folkvett





Något som retar mig oerhört är folk som saknar bondförnuft, folkvett och etikett. Jag kan egentligen ingenting om etikett inom överklassen men jag kan en hel del om etikett i den sociala miljön jag befinner mig i.

Om man trampar någon på tån, råkar spilla vin på någons vita sidenkläning eller råkar lägga krokbent för Berta, 93, då säger man förlåt. Man bör också säga OOH, hur gick det? (iallafall till Berta), oh, det var verkligen inte meningen. Om man vid vinspillningstillfället var så pass berusad att man snubblade ut vinet tycker jag gott att man erbjuda sig att betala för kemtvätt också.

Det är saligare att giva en att taga. Ja, det är det. Det är jätteroligt att ge bort något till en person som blir glad och säger tack så mycket och så får man en kram. Det är saligt. När tagaren bor längre ifrån och ringer för att tacka för julklappen känns det också saligt.

Man ska visst inte ge något och förvänta sig något i gengäld men det gör jag. Jag förväntar mig ett tack. Om jag skulle ge någon presenter varje år och aldrig fått ett tack tillbaka då skulle jag inte känna mig så salig längre. Jag skulle fundera om de är missnöjda med julklappen, är bortskämda bratz eller inte bryr sig om sina "givare" överhuvudtaget. Jag skulle känna att det inte var roligt att ge bort något mer till de bortskämda, otacksamma, egoistiska människorna. Det tror att jag skulle känna och tro. Rent hypotetiskt.

Angående födelsedagspresent, vi kan ta en förälder som köper födelsedagspresent till sina vuxna barn som exempel, varför kan inte det vuxna barnet ge en present när föräldern fyller år? Det behöver inte vara något dyrt utan bara något litet som visar att "barnet" tänker på sin förälder. Det är folkvett enligt mig och min erfarenhet säger mig att föräldrar blir oproportioneligt glada när de blir ihågkomna på jul och födelsedagar.  Sen är det ju en annan sak om man kommit överens om att inte ge varandra julklappar/födelsedagspresenter.

Ha det gott!

onsdag 28 december 2011

Jäddrar!

Idag började Änglafröjd sin mellandagsrea. Jag var taggad till tänderna och hade vänligt men bestämt avböjt alla sociala sammankomster. Inte ville jag ha sällskap heller för det är så jobbigt när de börjar se lidande ut efter 4-5 timmar. Har man maken och sonen med får jag inte ens gå in. Hur gick det då?

Inte som jag tänkt. Jag hade tänkt gå ut ur butiken leende och svävande på snörök, lycklig som få. Jag hade laddat med havregrynsgröt som Gunde gör innan ett Vasalopp, packat väskan med skavsårsplåster, vätska och Treo.

Glatt men med viss möda öppnar jag ytterdörren och inser att hela vår gårdsplan och väg helt har drevat igen efter nattens snöstorm. Jag tog mig inte ut till storvägen. Jag ska köpa en monstertruck.

Ha det bäst!

måndag 26 december 2011

Å nu är helgen över..

Jag tror att jag sagt det förr men jag hatar verkligen söndagar och sista helgdagen som är föremål för mitt missnöja. I eftermiddag åker maken och sonen tillbaka till Umeå och jag stannar hemma några dagar till. Rent teoretiskt skulle jag kunna åka med dem nu men jag hae inte lust att vara i stan i en hel vecka och låta mig släpas runt av jycken. Dessutom så skulle det nog bli väldigt dyrt att släppa loss mig på mellandagsrean.

Jag tänker att när de åkt och jag har städat och diskat, DÅ ska jag sätta mig ned och njuta av julfriden till tonerna av julmusik UTAN att någon försöker överrösta med skränmusik. Så tänker jag. Dessutom hoppas jag att Änglafröjd har mellandagsrea för i så fall  blir det säkert en resa till Arvidsjaur.

Ha det bäst!

söndag 25 december 2011

God fortsättning på julen!


..och hoppas att ni haft lika trevligt som vi. Vi firade en ovanligt lugn och stressfri jul tillsammans med mina morföräldrar.Skönt att vara på hemmaplan, (fast själva julaftonsfirandet skedde hos morföräldrarna) skönt att inte vara >30 pers men erkänner att stora julfiranden är skojigare.

Simon ansvarar för dukning och vikning av servetter.

Mormor letar...och letar.

Delar av julmaten.



Jag hade länge önskat ett alternativt julbord men smårätter som jag faktiskt tycker om så kvällen innan julafton skred jag till verket och kompletterade pressyltan med Tabouleh, rökta grillade ribs, ostfyllda ravioli kryddade med saffran och muskot samt en västerbottenspaj. Jag tror inte att jag gör det igen, i alla fall inte raviolin. Jag gjorde pastadegen själv och det var snabbt gjort men sitta och vika små raviolisar gick inte fort. När vi ätit de kalla rätterna var alla så mätta att endast Simon orkade trycka i sig tre prinskorvar.


Alla mätta och belåtna.

Enligt tradition kom tomten vid sextiden och delade ut julklappar trots att tomten hade svårt att andas i en tomtemask anno 1953. 




Jag tror nog att vi alla var nöjda och belåtna efter julklappsöppnandet också. Jag fick, för att nämna några, stickade sockar och vantar, två slantar, örhängen, duschkräm och deo, en tisha och en mus från Juicy Couture!


                                       
Ha det bäst och en god fortsättning på julen hälsar vi i Lervik!


torsdag 22 december 2011

StampARTic

StampARTic har en trevlig tävling som sträcker sig över julen. Det skall vara ett födelsedagskort med de pryttlar och tekniker jag tycker om. Jag tycker att kortet blev väldigt mycket "jag".

onsdag 21 december 2011

Det lider mot jul

Det är inte klokt vad fort tiden går, nu ÄR det snart julafton. Trots detta känner jag mig lugn och tror att jag fixat allt utom julbaket. Det kan inte stämma, jag brukar alltid ha en massa kvar så det troliga är att jag helt enkel glömt något. Hoppas att det inte är något viktigt. Jul lär det bli i alla fall.



Maken har sågat och tagit in en skitful gran, får pimpa den med riktigt mycket glitter och kulor. Om det finns några hela kulor kvar, katten har röjt i jullådan och jag hittar julkulor till och med på toaletten.

Ha det bäst!

måndag 19 december 2011

I'm back!

Det verkar som att vi får jul i Lervik också i år. Senaste veckan har jag vaknat upp ur min koma och julpysslat massor. Julbakat har jag inte vågat göra ännu, risken är för stor att allt blir uppätet innan jul om det bakas nu.

En ljuslykta som jag liftat av Anna på Änglafröjd.

måndag 5 december 2011

Tidsfördriv

Jag har astråkigt. Borde kliva upp ur sängen och skura golvet och stryka en massa tvätt. Skyller på min bihåleinflammation och stannar i sängen trots att det är tråkigt. Slösurfar och försöker hitta listor anpassade efter tanter som jag men hittade ingen. Slänger in en annan lista, bara för att jag är uttråkad, inte för att jag tror att någon är intresserad av vad jag använder för schampo.


ALLMÄNT...
Namn: Maria
Piercingar: Jag gjorde en massa piercingar i ett anfall av 40-årskris men blev tvungen att plocka bort alla när jag började cellgiftsbehandlingen. Saknar några och ska nog göra dem igen.
Tatueringar: Nej, fast jag har en faketatuering föreställande Hello Kitty på vänster  arm, troligen också den beroende på en svårartad 40-årskris.
Längd: 156 cm.
Skostorlek: 36
Hårfärg: Råttbrunt
Är du kär i någon: Ja
Önskar du att du bodde någon annanstans: Nej, jag bor på bästa stället men jag skulle vilja åka bort oftare.
Tänker du på självmord: Nej.
Tycker andra att du är attraktiv: Jag tror att min man tycker det.
Vilket shampoo använder du: Kevin Murphy's Born.Again.
Vilken parfym använder du: L300 antiperspirant för män.
Vad är du rädd för: bärplockare.
Gillar du att tvätta: NEJ!
Gillar du Berg-och-Dalbana: Ja, särskilt Vilda Musen på Grönan.

SENASTE...

Film du hyrde: Ingen aning, var över 8 år sedan jag hyrde någon film.
Film du köpte: -II-
Låten du lyssnade på: I kissed a girl
Låten du hade på hjärnan: I kissed a girl
Låten du laddade ner: Hur gör man det?
Personen du ringde: Maken
TV program du tittade på: Här är ditt kylskåp.
Personen du tänkte på: Det var naturligtvis maken eftersom jag kom fram till, efter en del funderande, att han var den senaste personen jag ringde.  

FAVORIT...

Mat: Pasta med tomatsås.
Låt: Jag har många favoritlåtar, skiftar efter humör och vad jag gör. Älskar "April comes she will" men den passar inte så bra när jag ska dammsuga, då spelar jag hellre E-type. Jag vet att E-type inte är en låt men det är så svårt att höra någon skillnad på låtarna så jag kallar alla hans låtar för just E-type.
Sak att göra: Dammsuga, skura, byta gardiner i sonens rum samt göra färdigt julkorten.
Sport: Dammsugning är inte klassat som sport va? Det borde det vara.
Dryck: Kaffe och vatten.
Kläder: Leggings och tunikor.
Film: Såg "The last kiss" senast.
Bil: Santa Fe och en Land Rover.

ANTAL...

Gånger du varit kär: Jaa, få se nu..när jag var 12 var jag kär i Herrey's..det här är en fråga som passar 14-åringar, inte tanter.
Gånger ditt hjärta brustit: Har lite mitralisinsufficiens men för övrigt är mitt hjärta helt.
Hjärtan brustit på grund av dej: det är jag nog fel person att svara på.
Gånger ditt namn varit med i tidningen: Har inte räknat.
Ärr du har på kroppen: Värst är det på benen. När jag pratade med distriktsläkaren om remiss till plastikkliniken för hudtransplantation nekade han mig och tyckte att jag kunde vara frän och säga att jag blivit biten av en björn. Eller varit med i en flygolycka. Em joo, men det är sällan folk frågar, de flesta stirrar bara.

SENASTE...

Bok du läste: Den sista goda människan av A.J Kazinski.
Personen du fick mail av: Scraptorget.
Personen du fick brev av: Av Maria i fredags! Annars brukar jag mest få brev av sotar'n och de innehåller alltid en räkning.
Personen du fick sms av: JiVe.
Gången hela din familj åt middag tillsammans: Förrförra helgen.

ÖVRIGT...

Vad har du gjort idag: Kollat runt på bloggar och har själv bloggat, hängt upp julstjärnor och gått och lagt mig igen.
Var det kul: Vilket?
Hur tidigt stiger du upp: Idag klev jag upp halv fem.
Gillar du att slåss: Nä, det är roligare att skjuta.
Vad ska du göra ikväll: Allt som jag nu förhalar, alltså dammsuga, skura, tvätta, stryka bla bla
Är du seriös: Jo. Tyvärr.
Vad är du allergisk mot: Vissa katter.
Var har du ont: I huvudet, ryggen och halsen.
Använder du hårspray: Nej, det är sällsynt.
Kan du stå på händer: Nej, inte nu längre.
Favorit serie: Jag tittar på en massa pinsamheter på TLC och TV4fakta.

ÖVRIGT MER...

Salt eller socker: Salt i mat, socker i godis.
Gillar du ketchup: Njae. Nä.
Är du glad nu: Det kan jag inte påstå.
Var du glad igår: Nej men jag var glad i lördags för då trodde jag att min förkylning höll på att släppa.
Känner du någon som jobbar på sjukhus: Ja.
Vad dansar du till: 80-tals låtar.
Stockholm är: En stad.
Göteborg är: Enannan stad.
Kan du sjunga: Nej.
Mer värt än guld: Kärlek och vatten.
Spaghetti eller makaroner: Spagetti men inte vilket märke som helst.
Ett land jag helst vill besöka: De flesta. Lättare att räkna upp de länder jag inte vill besöka..*tänker*..jag känner ingen längtan att åka till Finland.
Ska bli skoj: Att använda upp flygpoängen när jag blir frisk.
Ska inte bli skoj: Att behöva vänta så länge.
Sparar till: Husrenovering, alltid.
Väntar på: Lite energi.
Pålägg som gäller: Jag äter sällan mackor, tar i så fall vad som finns i kylen och det brukar oftast vara ost.
Dagens dryck: Honungsvatten.


lördag 3 december 2011

Nu är det förkylt.



Jag brukar "skryta" med mina sällsynta och kortvariga förkylningar. Jag blir då aldrig förkyld..näädå, blir jag det så blir jag tvärsjuk och sedan frisk på ett dygn eller två. Jag måste ha dåligt minne. Nu har jag varit förkyld i över en vecka och de senaste dygnen riktigt jobbiga. Har ingen röst alls och det spränger i huvudet.

I morgon tänker jag ta semester från förkylningen och åka till Adolfström och julshoppa. Trevligt!

Ha det gott!

torsdag 1 december 2011

Oops...!

Helt sjukt!

På tisdag hörde grannen av sig och frågade om jag kunde komma och ha en dräktpresentation för ett tyskt Tv team. Nä, sa jag. Sen följde en diskussion där jag fick veta ungefär detta: jamen du ska ju bara sitta där i ett hörn och berätta om samiskt dräktskick. Till slut sa jag ja ja, ok då.

De hade dock blivit liiite felinformerade, det var inte nåt vanligt reprtage om samernas liv utan det skulle bli ett barnprogram i en serie som brukar ha ca 2 miljoner tittare per avsnitt. Det var en regelrätt filminspelning där vi var tvugna att följa manus. Silence.....and action! CUT! Do it again...action! Det sjukaste jag har varit med om faktiskt. Tur är dock att de dubbar våra röster till tyska, jag är nämligen tokförkyld och har helt tappat rösten. När jag försöker säga nåt låter jag som en trasig pip-Stina.

Det kändes väldigt konstigt att göra konstiga saker, som de tror att samer gör, med en kamera bokstavligt talat upptryckt i ansiktet. Det kändes också skumt att gå rakt fram och försöka se oberörd ut med en kameraman backandes en meter framför en.

Kan konstatera att man inte ska tro allt dokumentärt man ser på TV. De ville skildra samernas vardag, både de vuxnas arbete och barnens lek. Ett bra initiativ men de placerade oss i kåtor och barnen lekte med kottar. Riktigt så är det ju inte, dagens samebarn leker med Playstation 3 och tittar på South Park på TV.

Gaget då? Jo, vi fick varsitt snapsglas som det står Bavaria på. Tack så mycket.

Ha det bäst!